6 Nisan 2017 Perşembe

HARİTA ÇİZİM YÖNTEMLERİ

İzohips Yöntemi

Yer şekillerinin ifade edildiği haritalarda kullanılan ve en yaygın olan yöntemdir. Bu yöntemde, deniz seviyesinde göre aynı yükseklikte bulunan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan eğrilere izohips (eş yükselti eğrisi) denir. Deniz seviyesine göre aynı derinlikteki noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan eğrilere ise izobat (eş derinlik eğrisi) denir.


İzohips Yöntemi 

Kabartma yöntemi

Yer şekillerinin belli oranda küçültülüp, kabartılarak gösterilmesi yöntemidir. Kabartma haritalar, üç boyutlu olmaları nedeniyle yer şekillerinin gerçeğe en yakın gösterildiği haritalardır. Maket harita olarak düşünülebilir. Ancak her yere kolayca taşınamamaları, yapımlarının zor ve maliyetli olması gibi nedenlerden dolayı, bu haritaların kullanım alanları sınırlıdır. 


Kabartma Yöntemi


Renklendirme Yöntemi

Renklendirme yönteminde, yükselti ve derinlikler renklendirilir. Bu nedenle renklendirme yöntemi ile hazırlanan bir haritadan, renklerin yardımıyla yer şekillerinin ancak yükseltisi belirlenebilir. Göl, deniz, okyanuslar bu haritada mavi renk ile gösterilir. Kalıcı kar ve buzullar beyaz renkle gösterilir. En fazla beyaz renkle gösterilen bölge Antarktika kıtasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar




Renklendirme Yöntemi


Tarama yöntemi

Yer şekillerinin gösterildiği haritalarda eskiden beri kullanılan gelen bir yöntemdir. Bu yöntemde, eğimin fazla olduğu yerlerde çizgiler sık, kalın ve kısadır. Çizgiler arasındaki uzaklık boylarının ¼ ü kadardır. Eğimin az olduğu yerlerde ise çizgiler seyrek, ince ve uzundur. Düz alanlar ise taranmaz. Bu yöntem, yer şekilleri hakkında çok ayrıntılı bir bilgi vermez. Bu nedenle kullanım alanı sınırlıdır. 


Tarama Yöntemi

Gölgelendirme Yöntemi         


Gölgelendirme yöntemi Haritalarda yer şekillerinin gösterilmesinde kullanılan yöntemlerden biri de gölgelendirme yöntemdir.  Bu yöntem, haritanın bir köşesinden 45° açıyla ışık geldiği varsayılması esasına dayanır. Haritada ışığın aydınlattığı yerler açık, gölgede kalan yerler ise koyu renkle gösterilir. Yer şekillerinin eğim ve yükselti özellikleri tam olarak belirtilmediğinden, kullanımı sınırlı olan bir yöntemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder